Erik (36) leerde het tijdens MasterClass Projectmanagement

"Altijd blijven checken, ook als het goed gaat"

"Altijd blijven checken, ook als het goed gaat"

Vakademy | 3 oktober 2022

Erik (36) twijfelde lang of hij zou beginnen aan de MasterClass Projectmanagement van Vakademy. Hij werkt 18 jaar bij zijn huidige werkgever. De afgelopen jaren veranderde er veel op de zaak.  Een ander type klanten en opdrachtgevers zette hem en het bedrijf aan het denken. Gesteund door zijn directie kreeg Erik het vertrouwen om meer leiding te geven. Een rol die hij kende maar waar hij zocht naar verdieping en uitdaging. 

Studeren en een jong gezin hebben
“Ik was daar huiverig voor, maar achteraf viel het enorm mee”. De opdrachten die gegeven worden zijn praktisch en toepasbaar binnen een bedrijf. Daarnaast kreeg Erik ruimte van zijn werkgever om tijdens kantooruren te werken aan de MasterClass. 

En dat heeft het nodige opgeleverd. Erik is gaan nadenken over fouten die er insluipen tijdens projecten. Waarom is die fout gemaakt? Hoe gaat de communicatie daaromheen? Hoe spreek ik mijn collega aan? Wat zit er achter een fout? Die vragen stelt hij zichzelf, maar er zijn ook concrete verbeterpunten doorgevoerd. Punten die in zijn onderzoek (PPA) naar voren kwamen. 

Standaarden 
Erik heeft samen met het bedrijf een standaard checklijst gemaakt voor projecten. Voor, tijdens en na een project komt deze goed van pas. “Het scheelt veel tijd omdat er niet meer gebeld hoeft te worden om elk dingetje.”

Administratie
Een pijnpunt is het plannen van uren. Nog beter en preciezer. Daar wordt aan gewerkt, Erik wil eerst goed onderzoek doen naar een administratiesysteem dat het beste past bij zijn bedrijf.

Nacalculatie
Herkenbaar voor veel bedrijven: nacalculatie blijft een ondergeschoven kindje. Erik vindt dat jammer. Want ook als het goed gaat, moet je dat weten. Een goed administratiesysteem zal ze helpen bij deze inzichten.  

Processen
Wel eens nagedacht over hoelang het duurt om een kast eerst op te bouwen in de werkplaats, vervolgens weer af te breken, te vervoeren en bij de klant weer op te bouwen? Erik is kritischer geworden. Overprocessing wordt namelijk niet gecalculeerd. 

Tijdens de MasterClass constateerde Erik dat er ook al veel goed gaat op zijn bedrijf. Een fijne conclusie, maar daar schuilt ook het gevaar. Achterover hangen kun je niet volgens hem. Je moet altijd blijven checken hoe het gaat. En dat doet hij niet alleen! 

Erik is gemotiveerd om dit met het team op te pakken. “Je doet het ten slotte samen.” 

 

Ik wil meer weten!
913
913